但丁1 發表於 17-1-2014 22:30:58

女人愛我, 我愛錢多過女人, 因為女人唔知幾時背叛你...

本人係一間店舖做洗碗, 遇著個30歲女人做左8年水吧, 升都未升過, 第一句你會話咁老, 邊有人要呀? 但係我真係好服個女人既毅力, 明知自己嫁唔出都要做苦工做到尾, 女人哦, 搵到好老公真係唔易, 有幾多個女人真係咁幸福咩, 衣種女人你會話係好女人, 但年紀大你會要咩, 但係我心中真係寫左個服字, 大家都同病相鄰, 讀唔到書出黎做苦工, 又要受同事氣, 受客人氣, 受朋友氣, 受親人氣, 你試下有無咁既鬥志逆阿爸阿媽意去做其他唔辛苦既工, 但係我真係想問一句, 唔通你真係一生人無左屬於自己既幸福, 都要咁折磨自己, 我見到佢既眼神真係好累, 見到佢努力既樣我真係好心痛, 我唔知佢為左咩而努力, 但係人始終都要食飯, 佢唔做無錢飯開, 到頭黎我問自己, 我為咩要生存, 我既人生係點, 好似個人浮係大海飄下飄下, 無定向風, 我點解要咁折磨自己, 但係我無得選擇, 我只可以捱落去, 做好每一天工作, 最梗要有糧出, 唔好捉自己蟲, 個人有陣時會呆左, 唔知自己點解要咁傻, 但係起碼阿媽唔駛擔心你會無錢交家用, 洗都唔洗下, 我唔想講自己有幾辛苦, 但係起碼可以好肯定肯做飲食業既人係勞工市場上搵得好小好小...流動性行業...唉, 唔做, 人生無著落, 比人話係細路仔, 唔通阿媽養你一世咩, 做, 又比人歧視係無鬼用, 無出色, 成日比人串, 成日比人摧, 做得好就話唔該, 慢左一步就話我唔得閒理你, 你可唔可以快小小, 好在飲食業競爭細, 肯做一定有人賞識你, 個個唔憂無野做, 但係日日要湊仔(同事), 湊女(同事)真係唔得閒...

我唔通真係要追佢? 追到手, 又開始黎現實果套你有無樓? 你有無錢? 衣關通過左, 又下一關, 你有無玩女人, 有無包二奶, 打勝隻大佬, 生左個B, 問你有無奶粉錢, 有無錢養左個B, 搵到錢, 養大左, 人生責任完成左, 個B唔孝順, 人老死左個B唔得閒掃墓又遇上一身蟻, 咁你一生人為左咩?

男人既一時衝動好易造成一生人既後悔, 清清閒閒咪幾好, 光棍節萬歲! 人多熱鬧係岩, 但係會喜極而泣, 人悶會開心, 但係會變得癡癡呆呆, 人只不過係過眼雲煙, 大自然生物既食物鏈其中一種食物, 當你變得一個人習慣左獨立果時, 你就會明白好多人捱左咁多年果種既心態, 一個人一手經營自己既目標唔容易, 當你自己捱過最困難既時期果時, 係底谷到自然個個會幫你, 正常人既世界唔容易融入, 人情世故好難學, 但係你明白左, 你就係一個正常人, 因為遊戲同現實都係好殘酷, 永遠都係能者多勞, 弱者淘汰, 唔好話廢人好可憐, 當你係佢果時, 你既日子一點兒都唔好受, 永遠只會唔開心, 所以我奉勸大家一句: 有時間就好好享受, 工作時間就好好投入, 不斷既好付出只係維持生存既基本條件....維持人既一生美好電子形態只係萬眾電子既其中一部分轉移運動, 人只係電子既產物, 當你明白衣個道理, 你就唔會有任何怨言, 因為你既身體唔係父母比你, 只係電子劇本安排既角色之一, 無電子會記得你既存在, 有得維持人既形態就算, 生存一日得一日, 唔好為女人而去做傻事, 只可以為自己打算得好D, 因為電子本身就係自私既思想球體...

雪糕仔™ 發表於 18-1-2014 16:02:08

唔同人有唔同睇法既
所以咪有人寧願養寵物囉

天︱下 發表於 19-1-2014 00:06:10

我依家先知自己原來好靚仔

iversonman 發表於 21-1-2014 15:57:45

唔係好多女人貪錢嫁姐

freeboy 發表於 25-1-2014 13:45:43

好同意樓主既講法

我思故我在 發表於 25-1-2014 16:58:06

你樣柒丫嘛

我思故我在 發表於 25-1-2014 16:58:50

我依家先知自己原來好靚仔
天︱下 發表於 19-1-2014 00:06 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
係啲雜種狗既界別入面咪係囉

天︱下 發表於 25-1-2014 23:28:15

回復 7# 我思故我在

1+1=2 2+2=4 他很開心

我思故我在 發表於 26-1-2014 02:18:04

回復我思故我在

1+1=2 2+2=4 他很開心
天︱下 發表於 25-1-2014 23:28 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
死柒頭返去奶狗閪屎眼啦

天︱下 發表於 26-1-2014 12:20:34

回復 9# 我思故我在

打令:loveliness:
頁: [1] 2
查看完整版本: 女人愛我, 我愛錢多過女人, 因為女人唔知幾時背叛你...