打印 上一主題 下一主題
收起左側

地鐵公司應否應婦女的要求而將兩列車廂列為女士區??

預其話係車廂俾人"hi油",不如話d女性防範意識低好過啦,
設左女仕車廂,只會在別地再次發生相關問題

如果真係要設女仕車廂,咁不如佢將列車分類,分男女兩大類好過囉

不如加強d禮貌意識,令d男性冇咁"猴擒"先...
同時間加強防範意識,令d女性對環境有所警惕...
如果話車廂擠迫,不如改下d上班時間啦...人人都係果個時間出門,好難唔分散人群既...

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
┼明月新星↗ + 2 說得不錯

查看全部評分

回復

做咩沉到咁底都推返上黎...-_-
不過再睇返一次,其實又覺得點解唔俾有女性專用車廂?
既然女性們"覺得"有需要,"認為"有兩卡仔車廂解決到問題,
點解唔俾佢地要?_?到之後又有非禮事件果時,我地大可以大說一句:太膚淺..太無聊...
可能咁講嚴重左少少,但係試諗下,1秒是不是很少?1.2秒是多了,但是很多嗎?0.2秒可能可以做很多事,但是很"比較性的無謂"...比較一下最好方面的,這是不是十分之無聊?

可能有人會說:這樣被非禮的人數減少了,的確!但還是有潛在著被人非禮的危險,無疑,遭受非禮的人(處於非女仕車廂的人)可能會認為,為甚麼我進不了女仕車廂...為甚麼是我...怪就怪自己為何會被盯上吧,怪就怪點解會有男人吧,怪就怪自己點解係女人吧,怪就怪果個男人吧...九千萬幾億個理由任你講,都係冇用...
改唔到既咪大不了唔好整到一半半咁囉,受非禮比率高企果時d人就唔會覺得非禮係好慘架啦,因為非禮變左日常生活一部份囉!

不過其實有以上心態係唔好的,重點是,兩卡車廂對我來說是無甚麼所謂的...(給我兩個坐位已經很足夠)

回復

男女平等有就有既-_-唔係完全既平等囉,以不是的不是化等於
回復

諗起平等,我想假設一下,要張大和小平等,應該怎辦?要張大和小加起來除二?
但此公式未必適用於任何場合,但我又未必肯定事物-_-
回復

有冇人有興趣一齊去地鐵公司提議一人五坐位a_a?以後搭地鐵可以訓住黎搭
回復

原帖由 於 2007-1-13 14:44 發表
男被非禮比女被非禮少好多

所以唔係公唔公平的問題

佢話要學日本人,香港非禮個案比日本少

即使有"未舉報"的案件,難道日本沒有?

問題比起日本好好多,如果開左可能帶黎反效果(公用車 ...

地鐵公司最多可以開多幾班車減少擁擠...咁不如將所有列車連成一線,好似電梯咁行仲好啦-0-加到咁密就好容易有意外,"濟"塞-0-
回復

原帖由 ccychan1 於 2007-1-13 19:28 發表
不如一分為二,一半比男一半比女,女既就唔洗比人非禮,男既又得到應得既公平

d男既衝入女仕區咪又俾人非禮=.=就算分左男女列車都冇用架,佢地可以唔係車廂非禮
回復

原帖由 (LFF)-.- 於 2007-1-14 09:44 發表
乜事?廢問題都要置頂?

要討論廢與不廢是一個無謂的問題,但始終有它的價值

任何事物總有一定的價值,觀點不同,價值不同
回復

原帖由 道天 於 2007-1-15 05:03 發表

經常都會有這類新聞

是很多非禮事件沒見報吧-_-
回復