收起左側

【加分項目】每周。戀問〞★ 14 「付出」

愛上你既表現.....想你開心lor...我希望你會注視我...可以係你唔開心既時候係你身邊安慰你...開解你..唔希望你受到傷害...如果你已經有仔既話,...就希望佢會好好咁對你...雖然知道自已冇機會做你條仔...但係仍然想做你既好朋友,,,,每日見到你...同你傾計...可以關心你...仲有會希望自己係你心裡面會有一個小小既位置...唔會忘記我....

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 2 表面的

查看全部評分

回復 支持 反對

點解要問原因= =?最大既原因咪因為鐘意佢lor

評分

參與人數 1樂點 0 收起 理由
◆雨過〥天晴° 0 表面

查看全部評分

回復 支持 反對

辛苦既唔係愛....但係愛會產生出好多因為愛而通苦既野....以我暗戀黎講....我鐘意住佢係開心架...但係就會因為我唔可以同佢講出既關係(因為佢有仔)...呢種想講又講唔出.....想講係又唔可以話係既感覺...就係因為愛一個人而產生出既痛苦啦......除左呢種有苦說不出既辛苦...每當望住佢同佢條仔一齊個陣...個心個種痛...亦都自然唔係為左愛佢而痛苦..而係因為愛產生出既羨慕同妒忌心而痛苦.而明戀自然會俾暗戀好好多....至小唔會好暗戀咁因為講唔出自己既感覺而痛苦.....或者會係追求既過程中有好多同佢既回憶...到大左個陣諗返呢d野個陣...唔通你會唔開心咩?!雖然如果最後得唔到手當然會唔開心啦....但係同暗戀方面一樣....係因為愛而產生出另一種負面既感覺....總括黎講....因愛而痛苦同因愛產生出既負面情緒係唔一樣....愛一個人係快樂既..就算連我係暗戀...但係每當見到佢同見到佢開心既時候...我既心六都會隨之而開心....咁大家仲會認為愛一個人會係辛苦既咩?!

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 20 對=]

查看全部評分

回復 支持 反對

幸福既定義係因人而宜姐....有d人可能會覺得嫁個有錢人做少奶奶就好幸福...有d人或者會覺得伴侶愛佢...佢就覺得幸福....所以幸福既象徵係好抽象....我唔可以好正確咁回答呢個問題...而以我自己黎講...只要俾我見到佢笑...聽到佢既笑聲...能夠同我講野..可以俾我關心佢....可以做我既女朋友...咁我呢一生無憾啦= =其實幸福真係好抽象既野...莫講話佢既象徵....只要有野可以俾到你有覺得幸福既感覺....咁咪係屬於你自己既幸福象微啦

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 5 努力=]

查看全部評分

回復 支持 反對

苦戀=不是真正既戀愛/被迫不能戀愛的愛
戀愛係開心既....我之前講過話...唔開心既野只係因為愛而產生出黎既負面情感...但係愛本身係一樣令人開心...令人舒服既一樣野....咁如果係一種咁開心既野...又點會有苦既出現?就算話暗戀...只要你enjoy個種feel同想令佢開心既話,...你都唔會話有苦既感覺架如果人地已經唔鐘意你...但係仲一味痴住人既話...呢d或者叫苦戀....但係已經唔算係一種真正既愛啦...因為唔係兩情相悅...可能你亦都唔係再真正鐘意佢...只係覺得想爭返啖氣或者唔得有人令到佢變心...令到你妒忌....或者可能你真係仍然鐘意住佢既...但係呢種可能只講得上係盲目既愛....而另一種情況就係因被迫而不能戀愛啦...呢種無疑係兩情相悅...但係礙於種種唔同既情況...好似電視個d經典橋段咁...因為唔可以門當戶對之類而唔能夠係埋一齊...咁呢樣就真真正正稱得上苦戀啦

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
◆雨過〥天晴° + 7 努力=]

查看全部評分

回復 支持 反對