收起左側

[其他] 愛玩aco同整劇情的人請進!

原帖由 ~香腸~ 於 24-2-2008 22:41 發表
玩法新係無用
新玩法rpg就係一個好例子
大部份玩家都係鐘意番最原始既用隻兵打隻兵
搞咁多花臣未必真係好事
未有花臣果陣,就想叫d人整出黎,但係整左出黎往往先覺得原來係唔好
因為我都試過,所以唔太建議

同感

原帖由 william13132003 於 16-3-2008 22:51 發表
咁耐唔出聲都真係逼我開咪......我其實好明白你的建議......但係你知唔知要做一個城堡d咁既劇要幾耐.....evo個d特殊效果要整幾耐....加上aoc可用的觸法其實好少....好少效果可以整到出嚟.....你估話要有好既新 ...

最近我偶爾也在玩war3
war3比較注重角色技能效果及物品效果
所以war3的dota類,死守塔防類,rpg類及小遊戲比較發達

我玩war3的原因是不少劇情作者認為在war3的發展空間較大
我又比較對war3的rpg感興趣
所以我就試試看
一經嘗試,發現war3的rpg令我非常失望
要不然就是999級的漫長升等
要不然就是範圍技狂秒怪
感覺上沒有作者們好好利用魔獸可以save和技能設計

war3的小遊戲的確很好玩
而且很有特色
值得一玩

而war3的dota及死守塔防類更是war3的引人入勝之處
例如信長之野望,三國無雙,及新推出的大蛇無雙
或者種種塔防和死守
都是aoc的dota類望塵莫及的

但aoc也有war3做不到的
就是堡類和血戰類,例如evo,兵堡等等
aoc能以40個單位一組
而魔獸只能以少數單位一組
這就是決定性的差別
所以在war3中絕少看見堡類血戰類

如果想要操縱千軍萬馬
只就在aoc中實現了…
回復 支持 反對

樓主好岩,et就係因為咁而旦生,不過經過一輪熱潮之後又完了。
壽命一定有,睇下幾長既姐~

事實真係咁,因為太多無變化既劇而令玩aoc既人續漸減少,有人話aoc 好多野都整唔到,其實係睇下有無心去做,做劇唔可以急,新手有新手學,以新手而言,一、兩個月想出個經典之作??  無可能!!   我知有好多新手/人有idea,只係唔識整,其實到目前為止好多好多新idea都整得到,而且仲未有人整出黎。
因為有好多人覺得整劇整得唔好玩會比人鬧,比人串,一黎無得益,二黎比人講(e.g.好29既劇)呢d之類既野,而令作者大量減少。
希望大家可以盡量支持任何劇情既製作人,要有好劇既基礎係必須有人整劇,可能有人覺得有某d整劇人才就夠,但人才都係由新手整劇開始學起,所以就算一個麻麻地既劇,玩家覺得唔好玩都唔好係作者面前打擊佢既自信心。(唔好聽既盡量唔好講,唔好玩一定有佢原因,不如建議下個作者~)
十個劇未必會出現一個好劇,百個劇搵一個好劇比較易吧。
當然,有d完全睇都知無心整劇既劇都會出左黎(e.g. 鬥快Delete ),劇情係直接反映作者既心,用心良苦既一定睇得出。
有相對既競爭,先會有相對既進步。
希望大家可以同意細佬既講法。
回復 支持 反對

RPG好難吸引人?睇下個post:
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3263075
回復 支持 反對

rpg唔係唔吸引.
而係依家整既rpg好難吸引
rpg來來去去都係打人升lv..你就算幾創新
技能又都差唔多..(e.g 弓手 :萬箭齊發)
無技能又悶..
war3 吸引d係因為佢既技能夠多..
可以隨時隨地出..可以攻擊唔同物件
但係aoc做唔到.
回復 支持 反對

原帖由 ○•神之箭●◎ 於 17-3-2008 14:56 發表
rpg唔係唔吸引.
而係依家整既rpg好難吸引
rpg來來去去都係打人升lv..你就算幾創新
技能又都差唔多..(e.g 弓手 :萬箭齊發)
無技能又悶..
war3 吸引d係因為佢既技能夠多..
可以隨時隨地出..可以攻擊唔同物件
但 ...

非常同意你的講法.......技能真係一樣好大既問題........aoc玩rpg ......aoc大部分出技係要用移動人物或者其他野........但係好難就咁禁一個制就出到技.......相反war3....只要禁W,E,R等制就可以即時出招.......即時策略的應用大好多......反應的需求等反方面都比aoc大好多
.......仲有....回番上面幾位的說法....aoc的沒落與否....為個人意見....但我認為....玩家實際下降中的數字使代表了事實.......
我3年前玩aoc.....d人多到飛起.....話拉人真係話都冇咁易.....依家拉人真係要拉幾耐下= =

不過要改善aoc....亦不是沒有method的....畢竟我玩了aoc差不多3,4年了= =感情分是沒有任何game可以比較的...........其實另外war3一個吸引人的地方....使是有很多其他的變數及特質....如:行走速度...防禦力.....每一個英雄都有其長處....各有特式.....所以要改善aoc.....
除了作者製作新劇要下苦功外.......便是要改變aoc的內容.....即係有一班人專改aoc內置檔案的那群人.......製造一些新的英雄及觸發出來........我之前看過有幾篇題目是關於這些的.....亦問過其中一個作者.....佢話要改係可行的(我問佢的係關於在觸發上增加效果,捉升人物速度)........不過他們創造的英雄太屈機了= =....隻隻玩秒殺.....倒不如製造一些平均而有獨特性的人物出來.........再加上他們製作的東西雖然是great的.....但係好容易出bug.......有機會令成個AOC彈game.......要多作改善而達至一個玩既時候..AOC運作平衡和暢順.......如果完成了呢d改善既工程既aoc....就係呢度upload一個"""完美版更新的aoc""".....比其他人下載........製多d更有吸引力的新劇.......咁樣就應該可以令aoc不再keep on沒落了...........

但係....畢竟我自己凈係識整劇.....而唔係個班改善既人員.....亦唔識整aoc內部既野.......所以唔知難唔難整.....上面既野其實好似有d理想化.........不過六想係度呼籲一聲......如果整內部aoc既呢班人....互相合作同交流.....製造一個完美版無bug既完美版aoc......咁就perfect啦~~~~

回復 支持 反對