打印 上一主題 下一主題
收起左側

不列癲 v 馬雅 後帝死鬥 如何破羽弓+鷹勇

點解對maya 唔出得弩炮.. ho din
另外回應番屍雲兄, 見到弩炮 投 正常maya 係唔會出鷹的, 因為比人斥到 爆騎 應該都秒殺
不過算啦, e家講緊肉肉vs 肉肉, 邊有肉肉識用隻鷹/斥架
隻鷹搵到你推攻城咪又gg,隻斥搵到你爆鷹一樣可以守到zz
場game入面可以發生咁多野,我都話左完美情況係咁,你咁講法我倒不如話我成個map 得1塊木,比人塔封之後人地準備左6,7隻弓係另一塊木到gg 左我
場場game 都無得預料架啦,我只不過根據肉肉vs肉肉既實力黎作出一個合理既vs maya 方法 11
回復 支持 反對

回復 10# HiuHugh

鷹勇對騎係無加成,只不過你無俠既國家用騎打鷹就死硬者,人地1x個兵營出,你8,9個,平又平你咁多,到最後都係騎hh
maya 上城前無得亂架咩,教你d 潮技, 上封之前就搵隻村上前wall佢金石位佢咪無得上城lor zz

正常d既打法都有2bl 之後壓bk dum 人tc aoc 咁多變化,打maya 點會無方法
回復 支持 反對

不愧daniel神
連wall人金石唔比人上城呢招潮技都諗得出:lol
不如直接Drush GG個馬雅111
回復 支持 反對

哦,原來講緊死鬥,死鬥好重文明,馬雅依類國家係比賽常用國家,不列癲始終次一級
回復 支持 反對

樓主講緊後帝死鬥
點解有人會講緊黑暗綠亞
回復 支持 反對

真係頂唔順... 上網問資料真係要有批判思考

1. 馬雅羽弓高機動力高箭防,一定贏到不列長弓,叫我長弓拼羽弓真係叫我輸
2. 馬雅大部份部隊機動力高,弩炮傷害唔多,何況馬雅招牌鷹勇多血同招攻城武器快,有人叫我出弩炮,真係幽默
3. 我問不列叫我轉民族...
4. 啱啱查左,精鷹對騎兵有+4 加成,普通鷹無
5. 如果技術差距大咁我都唔駛問啦,我問得當然係指技術相若

最後我其實好少上樂古,我想問肉肉點解?

同埋「某人」D 中文好難睇

其實我都有提過下黑暗,答黑暗唔算太off topic。不過黑暗都係爆騎士,唔知玩馬弓ok 唔ok 呢? 用不列TownCentre 平ge優勢黎玩經濟,我估有得打(紙上談兵)
回復 支持 反對

另外我覺得劍勇矛海有得打,但有無replay 睇?
HiuHugh 發表於 24-4-2012 22:40

一半半啦
第1,矛兵始終要打死鷹勇士,先至有得打弓
馬雅毛弓打死你劍兵,真係話都冇咁易
同埋劍兵唔係勁過鷹勇士好多咋
第2,馬雅有重型弩炮,你呢個陣打唔打到弩炮先?
第3,動機性唔掂

其實你唔好睇到不列顛弓兵咁屎先得
不列顛弓兵有個好處,就係人地未行到黎個陣,你已經可以打人
你可能話,馬雅毛弓可以埋身肉博,但問題係,馬雅毛弓有冇咁易走到上前先?
走上前有好多阻礙,包括建築物,盾兵,中投

不列顛可以用強弩頂替長弓兵??
但馬雅強弩,可唔可以頂替羽毛弓??
用箭場起兵,同用城堡起兵,用箭場方便好多

要起好多弓兵
有樣野係死敵,就係哂金
鷹勇士同羽毛弓都係哂金,哂哂下金,自然就唔夠金起兵
不列顛長弓+劍兵用金始終比較少

如果你識用中投擋,建築物擋,同不停補給盾兵
我覺得唔需要擔心長弓兵被毛弓兵打
反而擔心一下,會唔會比人搞亂經濟仲好
回復 支持 反對

劍勇矛海真係無得同羽弓鷹勇揪
用一兩隻鷹勇吸箭+引兵, d矛兵根本射唔中佢, 劍勇亦只會比人帶住氹氹轉
加上羽弓又可拉兵打 好快射晒d劍勇 矛海都好快被鷹勇ko晒
控兵實力差唔多 馬雅壓住不列打是必然的
不列顛只有退守防線長弓+城堡陣+巨投死守
回復 支持 反對

回復 16# HiuHugh

11 din 叫你6亞用弩vs maya 你同我講死鬥
gg ed 溝通不能你 理解能力太低
回復 支持 反對

btw 不仔玩馬弓你諗下好啦
回復 支持 反對